huffingtonpost.gr

http://www.huffingtonpost.gr/2014/12/10/--poukamisa-koustoumia-xeiropoiita_n_6292940.html

«Sur Mesure»: Eλληνικά χειροποίητα πουκάμισα και κουστούμια από το 1964

Κατερίνα Νανοπούλου HuffPost Greece

Το ταξίδι της οικογένειας Πρέντζα ξεκινά το 1964, όταν ο Δημήτρης Πρέντζας, ιδρύει στην καρδιά της Αθήνας ένα εργαστήρι που κατασκευάζει χειροποίητα κουστούμια και πουκάμισα. Το 2010 ο γιος του, Κωνσταντίνος, αποφασίζει να συνεχίσει την παράδοση στο ανδρικό χειροποίητο ένδυμα και ιδρύει το Sur Mesure, μία εταιρεία που χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του παρελθόντος και την προσαρμόζει στις νέες τάσεις και καινοτομίες της ραπτικής. Ο Κωνσταντίνος Πρέντζας μιλά για το ανδρικό χειροποίητο ένδυμα στην Ελλάδα και εξηγεί γιατί η ένδυση δεν είναι είδος πολυτελείας, ακόμα και στις μέρες μας.

 

Πόσο σημαντική ήταν η γνώση που κληρονόμησες από τον πατέρα σου;

Πολύ σημαντική. Θυμάμαι μικρός που με έπαιρνε συνέχεια ο πατέρας μου στη βιοτεχνία και οι περισσότερες παιδικές αναμνήσεις μου είναι από αυτό το χώρο. Σε αυτή την ηλικία, όλα τα βλέπεις σαν παιχνίδι και αυτό έκανα κι εγώ. Θυμάμαι ότι έπαιζα με τα υλικά και προσπαθούσα να αποκτήσω οικειότητα μαζί τους.Τακτοποιούσα τις κλωστές βάσει χρώματος και έπαιρνα το ψαλίδι και προσπαθούσα να μιμηθώ τις κινήσεις του πατρονίστ ή του ράφτη. Όλα τα βιώματα της παιδικής μου ηλικίας είχαν να κάνουν με τη ζωγραφική, το κόψιμο, το ράψιμο και τη δημιουργία ενός πουκάμισου από το μηδέν. Η αγαπημένη μου ασχολία ήταν να γαζώνω. Πατούσα το πετάλι της μηχανής, σαν να ήμουν σε αυτοκινητάκι και έβλεπα την κλωστή να φεύγει μπροστά, δημιουργώντας ένα «διάδρομο». Όταν έκλεινε το σχολείο για διακοπές, περνούσα τον χρόνο μου στο μαγαζί χωρίς να το βλέπω σαν αγγαρεία, αφού μου φαινόταν περισσότερο σαν παιχνίδι και μου άρεσε που ερχόμουν σε επαφή με τα υφάσματα και ένιωθα τη διαφορετική υφή και ποιότητα. Το πρώτο πράγμα που μου έμαθε ο πατέρας μου ήταν να βάζω κουμπιά σε πουκάμισο. Για έναν περίεργο λόγο, σε εκείνη την ηλικία ήθελα να γίνω πιλότος και να μην ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα. Αργότερα κατάλαβα ότι αυτή ήταν η φυσική μου εξέλιξη, γιατί το DNA μου είναι ποτισμένο με αυτή τη δουλειά.

 

Ποιο θεωρείς ότι είναι το κομμάτι που δεν πρέπει να λείπει από την αντρική ντουλάπα;

Αδιαμφισβήτητα το πουκάμισο. Συγκεκριμένα ένα λευκό πουκάμισο ραμμένο στα μέτρα σου. Το πιο απλό και σύνηθες κομμάτι στη γκαρνταρόμπα ενός άνδρα, που ακριβώς επειδή είναι τόσο απλό και βασικό, πρέπει να είναι διαχρονικό στην ποιότητα του αλλα και να είναι φτιαγμένο πάνω του.

 

Είναι η ένδυση είδος πολυτελείας στις μέρες μας;

Πότε ήταν η ενδυση είδος πολυτελείας για τον άνθρωπο; Από την αρχή της ύπαρξης μας έπρεπε να ντυθούμε για να προστατευτούμε, συνεπώς η ένδυση ειναι είδος ανάγκης, όχι πολυτέλεια. Ο τρόπος που επιλέγει ο καθενας την γκαρνταρόμπα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που χρειαζόμαστε κάποια βασικά κομμάτια στη ντουλάπα μας, ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι η καλή ραφή και εφαρμογή. Όπως είχε πει και ο G. Bruce Boyer, αυθεντία στην ανδρική μόδα: «Η πραγματική πολυτέλεια είναι η κατανόηση της ποιότητας και να έχει κανείς τον χρόνο να την απολαύσει».

 

Τι πιστεύεις ότι ψάχνει ο Έλληνας καταναλωτής;

Τα τελευταία χρόνια, ο Έλληνας καταναλωτής μοιάζει να είναι λίγο μπερδεμένος. Από τη μία υπάρχει η ταμπέλα, η λογική ότι κάτι που είναι επώνυμο και ακριβό είναι και καλό και από την άλλη έχει έρθει το φθηνό και το εύκολο. Φυσικά ένα επώνυμο ρούχο είναι καλό αρκεί να μην υπάρχει η νοοτροπία του φοράω μια συγκεκριμένη μάρκα για το «φαίνεσθαι». Ευτυχώς, τελευταία, ίσως λόγω κρίσης και γενικότερης αναθεώρησης, οι καταναλωτές αλλάζουν τα κριτήριά τους και επιλέγουν αυτά που αγοράζουν με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή, όσον αφορά την ανδρική ένδυση, ένα συνδυασμό καλής ποιότητας ραφής και τιμής.

 

Το Sur Mesure θα το βρείτε:

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: Ασκληπιού 157-159, Αθήνα, τηλ.: 210 6420896

ATELIER: Δεινοκράτους 8, Κολωνάκι (Κατόπιν ραντεβού)

http://www.surmesure.gr/